No Noise, No Smell, No Emission

 

Nieuws


Terug naar overzicht

18-12-2020

De Lijn: stedelijk autonoom vervoer voorlopig niet haalbaar

De Belgische vervoerder De Lijn steekt voorlopig geen tijd meer in projecten met stedelijk autonoom vervoer. De beoogde projecten met zelfrijdende shuttles in Genk, Leuven, Antwerpen en Mechelen zijn met de huidige technologie nog niet te realiseren, aldus de vervoerder. Het besluit is vorige maand genomen op basis van een haalbaarheidsonderzoek en na overleg met de vier partnersteden uit Vlaanderen.

De Lijn startte in 2018 samen met Brussels Airport Company zijn eerste project met autonoom vervoer. De shuttle reed vorig jaar voor het eerst op de luchthaven in Brussel. Voor autonoom vervoer in ‘complexe stedelijke verkeerssituaties’ is het echter nog te vroeg, bleek uit onderzoek van de vervoerder. De verwachting was dat afgelopen jaren een grotere technologische vooruitgang werd behaald dan op dit moment het geval is.

Leerproces
Op de markt draait het volgens De Lijn momenteel nog te veel om investeringen in plaats van commercialisering. Daardoor vallen ook de kosten van het project veel hoger uit, waar de coronacrisis nog eens bovenop komt. Deze factoren leidden tot het besluit de onderhandelingen te staken en niet over te gaan tot het gunnen van de opdracht om de projecten verder uit te werken. De inspanningen zijn desondanks niet voor niets geweest, want De Lijn spreekt van een ‘zeer interessant leerproces’.

“De Lijn blijft nauwgezet de vinger aan de pols houden van autonoom vervoer en de verdere ontwikkeling ervan, zoals met Brussels Airport Company en constructeur 2getthere op de luchthaven van Zaventem”, aldus directeur-generaal Roger Kesteloot. “Verder zetten we ook voluit in op de digitalisering van ons aanbod en de elektrificatie van ons voertuigenpark. We oordelen dat vandaag het niet het juiste moment is om ook bijkomende projecten autonoom vervoer op te starten, maar bereiden ons wel verder voor op een toekomst waarin baanbrekende innovaties ons zullen toelaten om het aanbod voor de klant steeds verder te optimaliseren.”

Nederland
In Nederland maakt vervoerder Transdev zich intussen wel klaar voor een autonome shuttle op de openbare weg. Er rijden al sinds 1999 Parkshuttles op bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, maar tot nu toe alleen op een aparte busbaan. Met de Parkshuttle 3.0 komt daar verandering in. De verwachting is dat de voertuigen in de loop van 2021 op de openbare weg zullen rijden.

De provincie Noord-Brabant vroeg onlangs een bijdrage van ruim 1 miljard uit het Groeifonds voor de realisatie van een autonoom OV-systeem. Dit systeem bestaat uit kleine en grote autonoom rijdende voertuigen op vrije rijbanen. De zogenaamde pods moeten de Brainportcampussen rondom Eindhoven met elkaar en regionale werklocaties verbindTerug naar overzicht